Koivu lattialauta on kova ja kestävä materiaali

11 October 2021
 Kategoriat: , Blog


Puu on kestävä, terveellinen ja akustiikaltaan miellyttävä lattiamateriaali. Se voidaan asentaa joko lattialankkuina puisten kannakkeiden päälle tai liimalevystä tai lamelleista liimattuna levymäisen alusrakenteen päälle. Puu tarjoaa materiaalina monia vaihtoehtoja, ja esimerkiksi lautalattia voi olla hyvinkin erityyppinen riippuen lautojen materiaalista, koosta ja pintakäsittelystä.

Mänty, kuusi vai koivu? – Lattialaudan materiaali

Lautalattian toteuttamiseen löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja niin puumateriaalin, laudan koon kuin käsittelynkin puolesta. Tavallisimmat lautamateriaalit ovat mänty ja kuusi. Näistä kahdesta kuusi on sävyltään vaaleampi ja usein myös pysyy vaaleampana kuin mänty. Mäntylaudoissa on myös suuria eroja sen mukaan, onko lauta valmistettu punaruskean sävyisestä sydänpuusta, vaaleammasta pintapuusta vai löytyvätkö siitä molemmat kerrokset. Koivuinen lattialauta puolestaan on kovempi kuin havupuulattia ja hyvin kestävä. Koivu lattialauta on myös sävyltään vaaleampi ja luo usein eläväisemmän vaikutelman, koska puun syyt ja oksakohdat näkyvät laudassa selvemmin. Lisäksi lattialautoja voidaan valmistaa tilauksen mukaan monista erilaisista puumateriaaleista kuten tammesta, saarnista, Oregon-männystä ja merbausta.

Laudan paksuuden valinta

Lattialankkujen paksuus vaihtelee yleensä 21 - 33 millimetrin ja leveys 70 - 190 millimetrin välillä. Lattian paksuus vaikuttaa lähinnä asennustapaan; ohuempia lautoja asennettaessa myös kannakkeiden, joilla ne lepäävät, välien on oltava lyhyemmät, tai laudat on asennettava uivana lattiana levymäisen alusrakenteen päälle. Lankkujen leveys vaikuttaa tietenkin lattian ulkonäköön luoden joko harvan tai tiuhemman rytmin. On myös hyvä huomioida, että leveämmät laudat kutistuvat kuivuessaan enemmän kuin ohuet laudat. Rustiikkisemman vaikutelman aikaansaamiseksi lautaa voi usein myös tilata eri leveyksiä sisältävänä pakettina, niin että leveys vaihtelee esimerkiksi välillä 10 - 15 cm.

Pintakäsittelyn vaikutus materiaaliin

Lattian pintakäsittelyllä suojataan puupinta niin, että se kestää käytössä mahdollisimman pitkään. Käsittelyllä on kuitenkin myös suuri vaikutus siihen, miltä lattia näyttää ja jopa tuntuu. Usein lattialaudat toimitetaan valmiiksi höylättyinä, mutta asennuksen jälkeen ne voi vielä hioa ennen pintakäsittelyn aloittamista. Pintakäsittelyvaihtoehtoja ovat muun muassa öljyvahaus, maalaus, lakkaus, suopakuuraus ja lipeäkäsittely. Pintakäsittelyä valitessa on hyvä selvittää, mikä käsittely sopii hyvin millekin materiaalille sekä miltä lattian halutaan näyttävän; halutaanko sille peittävämpi maalipinta vai halutaanko puun luonnollinen ulkonäkö säilyttää esimerkiksi vahauksen tai lakkauksen avulla.


jaa