Kuolinpesän ilmainen arviointi kannattaa

26 September 2023
 Kategoriat: , Blog


Kuolinpesä on omaisuus, joka on jäänyt juuri kuolleelta henkilöltä. Se käsittää asunnon, sen irtaimiston eli huonekalut ja muut tavarat, mahdolliset muut kiinteistöt, pankkitileillä olevan omaisuuden sekä mahdolliset sijoitukset. Kuolinpesän omaisuus on luetteloitava mahdollisimman pian vainajan kuoleman jälkeen ja siitä on tehtävä perukirja. Usein hankalin arvioitava on irtaimiston arvo. Tähän saa kuitenkin apua asiantuntijoilta. Kuolinpesän ilmainen arviointi on palvelu, jonka jotkut alan toimijat suorittavat, tosiaan jopa ilman maksua.

Irtaimen omaisuuden arviointi

Irtaimen omaisuuden luettelointi on yksi osa perukirjaa. Irtain omaisuus tarkoittaa esimerkiksi huonekaluja, kirjoja, sisustusesineistöä, keittiövälineistöä, vaatteita ja kodinkoneita. Myös kulkuneuvot ovat irtainta omaisuutta. Irtaimen omaisuuden vastakohta on kiinteä omaisuus, joka tarkoittaa maaomistuksia ja muita kiinteistöjä.

Yritykset, jotka tarjoavat kuolinpesän ilmaista arviointia, tarkoittavat tällä tavallisesti nimenomaan irtaimen omaisuuden arviointia. Tällöin toimija tavallisesti antaa arvion asunnon irtaimiston yhteenlasketusta arvosta. Kuolinpesän osakkaat voivat näin ollen päättää keskenään, haluavatko myydä koko irtaimiston arvioidulla hinnalla ja jakaa rahat keskenään vai haluavatko myydä vain osia siitä vai haluavatko olla myymättä yhtään mitään ja jakaa kaiken esineistön keskenään.

Arvioinnin hyödyt

Kuolinpesän ilmainen arviointi on kannattavaa monessakin tapauksessa. Jos yksi perillinen on kiinnostunut öljyvärein maalatusta taulusta ja toinen kodinkoneesta, on taulun arvo viisasta selvittää ammattilaisen avulla. Tämä ennalta ehkäisee mahdollisia perillisten riitoja siitä, saiko joku arvokkaamman osuuden kuin toinen.

Irtaimiston arviointi on kannattavaa myös silloin, jos kukaan perillinen ei halua mitään esineistöä itselleen, vaan perikunta haluaa mieluummin kaiken rahassa. Mikäli perikunta on sitä mieltä, että omaisuuden arviointi onnistui ja se on realistinen, arvioinnin suorittaja siirtää summan perikunnan tilille. Tämän jälkeen se tyhjentää koko asunnon irtaimiston ja saa vapaasti jälleenmyydä tai hävittää haluamansa esineistön. Tämä on usein helpoin ja nopein tapa toimia. Mikäli perijät haluavat jakaa päältä jotain irtaimistoa, kuten perintökoruja, he voivat luetteloida korut ensin ja vasta sitten pyytää arvioinnin lopusta irtaimistosta.

Kuolinpesän osto- ja tyhjennyspalvelu hoitaa irtaimiston jälleenmyynnin

Kun kuolinpesän irtaimisto on myyty siitä parhaan tarjouksen tehneelle toimijalle, on tällä oikeus jälleenmyydä esineistö haluamallaan tavalla. Tässä on se etu, että esineet päätyvät todennäköisesti niistä nauttiville ostajille. Joskus perintöesine saattaa jäädä täysin käyttämättömänä lojumaan perillisen nurkkaan, mistä ei tietenkään hyödy kukaan millään tavoin.  


jaa